Kees Kooij en Nienke Wolf

Monteurs van slimme meters

Met Kees Kooij en Nienke Wolf heeft BAM Infra er binnenkort twee enthousiaste monteurs van slimme meters bij. Ze zijn vanuit een werkloosheidsituatie bij de Vakschool BAM Infra Connect in Zwammerdam bezig met een omscholing.

De Vakschool verzorgt in eigen beheer of in samenwerking met partners vaktechnische opleidingen en omscholingen voor medewerkers van BAM Telecom, BAM Infra Energie & Water en BAM Rail. Jaarlijks worden er zo’n 2.000 personen getraind. De opleidingen strekken van leerling-monteur tot uitvoerder. Er is een nauwe samenwerking met de BAM Business School, die voor de Vakschool de administratie, facturatie en het certificaatbeheer doet.

Handjes nodig

Naast het opleidingscentrum in Zwammerdam gaat de Vakschool op termijn ook in Nieuwleusen opleidingen verzorgen op een locatie die momenteel nog wordt verhuurd. De behoefte aan vakscholing op onder meer glasvezelgebied, COAX-netwerken en slimme meters is groot. “Door de vergrijzing stromen de komende jaren veel ervaren collega’s uit”, vertelt Gerard Kraan, coördinator opleidingen. “Daar moeten nieuwe handjes tegenover staan. We lobbyen flink bij scholen en proberen jongeren vanaf het vmbo vroegtijdig aan BAM te binden.”

Ambassadeurs

Daarnaast heeft de Vakschool sinds mei vorig jaar via het UWV 20 werklozen aan een baan geholpen. De selectieprocedure is streng. “Na een eerste voorlichting laten wij kandidaten in Zwammerdam enkele simpele technische opdrachten uitvoeren. Vaak zie je al aan de manier waarop mensen een schroevendraaier beethouden of ze affiniteit hebben met het vak. Verder kijken we naar de motivatie, de houding en het gedrag. Monteurs voor slimme meters zijn onze ambassadeurs. Ze komen direct over de vloer bij de klanten van onze opdrachtgevers. Daar horen een positieve werkinstelling en goede communicatieve vaardigheden bij.”

Spanningloos werken

Nienke Wolf en Kees Kooij hebben binnenkort alle certificaten op zak die een slimme-meter-monteur nodig heeft. Ze lopen momenteel mee met een ervaren monteur om praktijkervaring op te doen. Na een omscholing van twaalf weken zijn ze bijna klaar om in opdracht van Liander in Noord-Holland slimme meters te gaan monteren. Een nieuwe start op de arbeidsmarkt. Kees was jarenlang hoofd salarisadministratie bij een offshore-bedrijf. Nadat hij zijn baan verloor, stroomde hij via het UWV een traject voor 50-plussers in. Het lukte niet om binnen zijn eigen vakgebied een nieuwe baan te krijgen. Dat ging op den duur behoorlijk frustreren. “Ik ben 57 en wilde weer aan het werk. Het maakte me niet uit op welk gebied. Het UWV gaf me een lijst met kansrijke beroepen. Een omscholing tot elektricien leek me wat – ik ben thuis altijd al aan het knutselen geweest. Via het UWV kwam ik in contact met de BAM Vakschool. Gerard Kraan vertelde over de omscholing tot slimme-meter-monteur. Hiervoor heb ik geen elektricienpapieren nodig. Het leek me een mooie kans om door te starten op de arbeidsmarkt. Ik geniet volop van mijn omscholingstraject. In mijn vorige baan heb ik jarenlang ‘onder hoogspanning’ gewerkt. Heerlijk dat ik nu ‘spanningsloos’ mag werken! Het salaris is niet wat ik gewend was, maar mijn vrouw werkt ook en de kinderen staan op eigen benen. Belangrijk vind ik het gevoel weer een nuttige rol in de maatschappij te vervullen. Ik kijk er al naar uit om straks bij particulieren slimme meters te monteren. Ik kom graag in contact met mensen.”

Vakvrouw

Nienke Wolf (34) werkte jarenlang als elektromonteur en heeft ook gasmeters voor NUON geplaatst. Toen de kinderen kwamen, besloot ze thuis te blijven. Nu haar partner om gezondheidsredenen ook thuis zit, werd het tijd om weer aan de slag te gaan. Het liefst in haar vertrouwde technische omgeving. “Via het UWV kwam deze uitdaging op mijn pad. Ik wilde maar al te graag aan de omscholing beginnen. Als je 7 jaar lang thuis zit en op de kinderen past, wordt je wereldje wel erg klein. Familieleden en vrienden vertellen dat ze me zien opbloeien, nu ik weer arbeidsperspectief heb. Net als Kees wil ik me nuttig voelen. In financiële zin gaan mijn partner en ik er straks flink op vooruit.” Nienke wordt ook meteen onze eerste vrouwelijke monteur van slimme meters. Maar dan wel eentje die goed haar mannetje kan staan. “Als elektromonteur heb ik vroeger altijd in een mannenomgeving gewerkt. Voor ik aan de omscholing begon, heb ik een poosje in een kledingwinkel gewerkt, maar dat was niets voor mij. Deze stap voelt als een veel zinvollere wending in het leven.”

Nieuwsgierig?

Ben je na het verhaal van Kees en Nienke nieuwsgierig geworden naar meer informatie? Neem dan contact op met één van onze recruiters en zij helpen je graag verder! Via de onderstaande button kan je ook direct op zoek naar jouw toekomstige functie bij BAM Infra Energie & Water.

Bekijk vacatures