Slim systeem volgt slimme meter

Bij BAM Infra Energie & Water leiden we warmte, gas, elektriciteit en water letterlijk in goede banen. Van bron tot eindgebruiker. Wij plaatsen bijvoorbeeld bij 1 miljoen eindgebruikers slimme meters. En daar hebben we nieuwe collega’s voor nodig. Om jouw werk goed uit te kunnen voeren, heeft BAM intern een applicatie ontwikkeld dat zorgt voor een optimaal proces.

Innovatie bij BAM

Innovatie vinden we zeer belangrijk bij BAM. We willen namelijk zo goed mogelijk anticiperen en inspelen op de ontwikkelingen in de markt. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, waarbij we continu op zoek gaan naar meer duurzame vormen van energiehuishouding. Maar ook interne innovaties zijn belangrijk. Daarmee zorgen we er namelijk voor dat al onze collega’s met de nieuwste technieken kunnen werken. Altijd veilig, altijd duurzaam.

Slim systeem volgt slimme meters

Onze IT afdeling is medeverantwoordelijk voor het optimaliseren en vereenvoudigen van bedrijfsprocessen. Daar profiteren we allemaal van: van monteurs tot aan uitvoerders, en werkvoorbereiders tot aan de administratie. We nemen je graag mee in het ontwikkelproces van onze nieuwe applicatie: Metervolgsysteem (MVS).

In de periode tot 2021 plaatst BAM Infra Energie & Water zo’n 250.000 slimme meters in de regio van Tilburg en Eindhoven. Voor een optimaal proces ontwikkelde afdeling Informatiemanagement van BAM Infra, samen met de eindgebruiker, een minstens zo slim metervolgsysteem.

‘Ons doel is slimme dingen te bedenken, waardoor we de bedrijfsprocessen op een hoger niveau kunnen brengen. Als onderneming zijn we daarmee in staat bij een aanbesteding het verschil te maken’, zegt Jan-Hein van den Brink, projectleider projectbeheersing.

‘We kiezen bewust voor het op maat ontwikkelen van applicaties’, vervolgt Julian Fransen, business analist bij afdeling Informatiemanagement. ‘Daarbij maken we gebruik van het model-gedreven softwareplatform Mendix. Samen met de eindgebruikers zitten we tweewekelijks om tafel om het primaire proces helder te krijgen en in relatief korte tijd een oplossing te ontwikkelen (de zogenoemde Scrum-Agile methodiek). Binnen zes weken was de applicatie gereed, ontwikkeld door onze eigen BAM business consultant Martijn de Wit.’

Die eindgebruikers zijn in dit geval Patrick Tempels, werkvoorbereider slimme meters bij BAM Infra Energie & Water in Den Bosch, en zijn collega Ben van Dooren, hoofduitvoerder slimme meters voor de contracten van Enexis in Brabant en Limburg, en circa dertig monteurs die dagelijks met de slimme meters op pad gaan.

Ben jij onze nieuwe collega en eindgebruiker?

We zoeken namelijk nieuwe collega’s voor het project van slimme meters. Denk aan monteurs slimme meters, monteurs laag- en middenspanning en onder andere uitvoerders. We hebben al 400.000 slimme meters geplaatst en nog minimaal 600.000 te gaan. Met onze monteurs zijn we ook continu in gesprek over de kansen en mogelijkheden bij BAM. We gaan het werk dus steeds vaker combineren met leren. Op deze manier kan je nieuwe kansen pakken zodra jij dat wilt! Neem snel een kijkje naar onze vacatures.

Bekijk onze vacatures

Betrouwbaar

Van Doorn:

‘Enexis stelde bij het beschikbaar stellen van de meters als voorwaarde dat een betrouwbaar metervolgsysteem (MVS) moet worden toegepast. De eis vanuit de opdrachtgever is dat de meters van ontvangst tot plaatsing te volgen moeten zijn. Daarnaast moet een meter binnen vier weken na levering aan BAM in de woningen zijn geplaatst. Monteurs zijn geneigd de meters te pakken die vooraan liggen in de auto, waardoor andere meters soms te lang blijven liggen.

Dat is ondervangen met de introductie van de applicatie MVS. Hiermee worden alle stappen in het logistieke proces tot het plaatsen van de slimme meters gevolgd. Met het systeem worden de meters gescand bij aflevering in het magazijn. Bij het laden van de bedrijfsbus scant de monteur de meter opnieuw. Op het moment dat de meter in de woning is geplaatst, wordt dit op de iPad gemeld in het systeem van Enexis, dat is gekoppeld aan het metervolgsysteem. Zo hebben we controle op het volledige logistieke proces. We voorkomen dat de voorraad in het magazijn te groot wordt en zorgen ervoor dat de bus van de monteur na twee dagen leeg is.’

Opleiding en mogelijkheden

Bij BAM Infra Energie & Water vinden wij het belangrijk dat onze (nieuwe) collega’s goed worden opgeleid. Daarvoor heeft BAM een eigen Vakschool, waarbij nieuwe collega’s intern worden opgeleid. Op deze manier worden ook veel mensen omgeschoold en vanuit een werkloze situatie weer aan een prachtige baan geholpen. Wil je hier meer over weten? Lees dan het verhaal van Cees Kooij en Nienke Wolf. Ze zijn vanuit een werkloosheidsituatie bij de Vakschool BAM Infra Connect in Zwammerdam bezig met een omscholing tot monteur slimme meter.

Verhalen van collega's