Veilig vervangen zonder sleuven

Netbeheerder Enexis vervangt op grote schaal oude gasleidingen. Met sleufloze technieken gaat dit snel, veilig en met weinig overlast. 

“In plaats van 30 meter kunnen we nu 100 meter per dag vervangen”, klinkt het bij Enexis. “We hoeven nu de straat niet open te breken én kunnen ook op lastige plaatsen leidingen vervangen”.

Enexis beheert landelijk zo’n 44.000 km gasleidingen, waarvan een gedeelte meer dan een halve eeuw oud is. Met het oog op de betrouwenbaarheid van de gaslevering werkt het concern al jaren aan de vervangen van oude leidingen. In 2006 ging Enexis samen met aannemers op zoek naar technieken om deze werkzaamheden sneller en eenvoudiger te kunnen uitvoeren. Op diverse plaatsen werden pilots gedaan, waar ook BAM Infra bij betrokken was.

“Onze oorspronkelijke drijfveer was dat we sneller wilden werken”, vertelt Sybe bij de Leij., Innovator bij Enexis. “Met de klassieke techniek, waarbij je een sleuf graaft, de oude buis eruit haalt en er een nieuwe inlegt, vervang je zo’n 30 meter per dag. De nieuwere, sleufloze technieken maken het mogelijk om tot 100 meter per dag te vervangen”. 

Close fit oplossing met Compact pipe in metalen gasleidingen

 

Samenwerking

BAM Infra is de afgelopen jaren samen met Enexis gegroeid in het toepassen van sleufloze technieken om de oude gasleidingen te vervangen. De zoektocht naar nóg betere methoden gaat door. “We doen dit het liefst samen met de aannemers”, besluit Bij de Leij.

“Zij kunnen het veel beter bedenken dan wijzelf. Het verder professionaliseren en intensiveren van de samenwerking is heel belangrijk. Zowel wijzelf als BAM infra zetten hier de schouders onder”.

Vervangen stalen HD gasleiding d.m.v. snijden

 

Werken met de nieuwste technieken?

Bij BAM blijven we continu door ontwikkelen en maken we gebruik van de nieuwste technieken. Op deze manier blijven we duurzaam en veilig werken. Vind jij het een mooie uitdaging om met deze nieuwe technieken te werken? Bekijk onze vacatures of neem contact op met onze recruiters voor meer informatie.

Bekijk vacatures