EV-desk maakt tempo voor Tesla

BAM installeert superchargers in België en Nederland.

Tesla breidt zijn netwerk van snellaadstations – de zogenoemde superchargers – in rap tempo uit. En als straks ook de nieuwe ‘middenklasser’ Model 3 op de weg verschijnt, zullen de laadlocaties ook in omvang toenemen. Met een korte uitvoeringsperiode weet de EV-desk van BAM Infra Energie & Water de innovatieve autofabrikant op zijn wenken te bedienen.

Roy Kat, teamleider van de EV-desk, heeft er zijn handen vol aan. Een nieuw snellaadstation in Apeldoorn is nog niet opgeleverd of hij buigt zich alweer over de tekeningen van een soortgelijke voorziening in het Belgische Heusden-Zolder. ‘Bijzonder is dat dit station volledig wordt gevoed door zonnepanelen. De aanleg daarvan zit overigens niet in onze opdracht.’

Standaard omvat een snellaadstation vier tot zes superchargers, die het dubbele aantal oplaadpunten voeden. Naarmate het aantal Tesla’s op de weg groeit, zullen ook stations met zestien tot tweeëndertig laadpunten beschikbaar komen’, zo verwacht Kat. De accu wordt in dertig minuten geladen tot een rijbereik van 270 kilometer.

De vier superchargers voeden acht laadpunten

De snellaadstations van Tesla zijn langs de snelwegen gesitueerd, in Nederland en België veelal bij wegrestaurants van Van der Valk, zoals in Hoorn, Drachten, Dordrecht, Brussel en recentelijk in Apeldoorn. Bij Schiphol realiseerde BAM een snellaadstation uitsluitend bestemd voor Tesla-taxi’s, inclusief parkeerplaats en toegangswegen.

Vaste ploeg

‘Het vergunningentraject en het overleg met betrokken partijen neemt meer tijd in beslag, dan de uitvoering’, zegt Ben van Dooren, hoofduitvoerder EV-desk. ‘We hebben een vaste ploeg die voor Tesla werkt. Gemiddeld realiseren we een snellaadstation in twee weken tijd, inclusief inrichting van het terrein met beplanting en een hekwerk rond de superchargers. Zo gauw wij opleveren, geeft Tesla de locatie via een software-update aan de auto’s door. Vaak staat het station de dag daarna al vol Tesla’s. We hebben zelfs meegemaakt dat een bestuurder nog tijdens onze werkzaamheden dacht al te kunnen laden. Die moesten we helaas teleurstellen.’


Roy Kat (links) en Ben van Dooren